Menüü

Future Food Deal

KOKA- JA KÄSIRAAMATUD

Ülemaailmne toidusüsteem – alates liigsest kanade kasvatamisest kuni kogu põllumajandusliku toiduainetööstuseni – on maailma suuruselt teine ​​kasvuhoonegaaside tekitaja. Kuna vajadus toidu järele kasvab linnastumise tõttu, kestab ka eemaldumine inimeste ja nende tarneallikate vahel. Me jätkame oma söödavate toiduainete tootmist ja tarbimist, suurendades süsinikusõltuvust, sageli teadmata seostest toidu hankimise, tootmise ja levitamise ning selle tarbimisviiside vahel. Oleme paljuski võõrdunud meie toidulauale jõudva toidu teekonnast.

Selles valguses kutsub TULEVIKU TOIT arhitektekte ja disainereid mõtlema ümber planeetide toidusüsteemid koos arhitektuuri väljendusvõimega metaboliseerida, seedida ja genereerida ressursse. Kuidas saaksime ümber määratleda traditsioonilised tavad, mille alusel ülemaailmsed toidusüsteemid on viimastel aastakümnetel toiminud, ja kutsuda esile uusi lokaliseerimise ja tootmise vorme? Kuidas saame uurida alternatiivseid teid tootmise ja tarbimise vahel? Kuidas saaksime disaini kaudu edendada ringprotsesse ja -majandust?

Arhitektuuri ja toidu ruumilised ning eksistentsiaalsed seosed esinevad väga erinevates mastaapides: meie keha soolestikust kuni territooriumide ökoloogia ja ehitussüsteemide tehnoloogiani. Nad toovad kokku talu, linna, ebaõigluse ja kõhu. TULEVIKU TOIT avatud kutse keskendub toidusüsteemide linnalistele ja arhitektuurilistele mõjudele (tootmine, turustamine, tarbimine, lagunemine) ning võimaluste leidmisele, kuidas kasutada toitu ja tooraineid, mis kasvavad võimalikult lähedal. 

Otsime erinevaid projekte, mis loovad uued juhised toidupõhistele ja toidule orienteeritud projektidele disainivaldkondades ning on kokku pandud kokaraamatute ja käsiraamatute kujul. Esitatud ettepanekuid kutsutakse üles uurima suguluse, liikidevaheliste liitude, tsirkulaarsuse ja lokaliseerimise põhimõtteid ning küsima, millised uued rituaalid, tavad ja arhitektuurid võivad tekkida toidu tootmise, tarbimise jaotamise ja lagunemise.

TULEVIKU TOIT avatud kutse on ellu kutsutud TAB 2022 peakuraatorite meeskonna poolt – Lydia Kallipoliti ja Areti Markopoulou koostöös kuraatorite assistendi Sonia Sobrino Ralstoniga.

Tähtaeg on 13. mai. Töid oodatakse inglise keeles e-mailile futurefooddeal@tab.ee digitaalselt formaatides: .zip or .rar folder (max 2GB).

Loe rohkem teemadest ning tööde esitamise pikemast (inglise keelsest) kirjeldusest.