Menüü

Kuraatorinäitus

Söödav

07.09–31.10.2022

Eesti Arhitektuurimuuseum

Kuraatorid Lydia Kallipoliti ja Areti Markopoulou soovivad näitusega SÖÖDAV kutsuda vaatajad mõtlema, kuidas saab kasutada looduses toimuvaid ainevahetusprotsesse arhitektuuris. Peamine eesmärk on seniste toidusüsteemide ümberkujundamine läbi arhitektuursete muutuste.

Valitud projektid uurivad suguluse, liikidevaheliste liitude, ringmajanduse ja lokaliseerimise põhimõtteid. Alates uutest aretustavadest, toidujäätmete kasvatamisest kuni sünteetilise kasvu ja kahanemiseni, on SÖÖDAV eesmärk luua uusi nägemusi ja tõstatada kriitilisi küsimusi rituaalide, tavade ja arhitektuuride kohta, mis võivad tekkida toidu tootmise, tarbimise, jaotamise ja lagunemise võrgustikest.

Kuraatornäitus “Söödav” toob kokku maailmatasemel disainerid ja arhitektid, kelle teosed on jaotatud viite temaatilisse blokki: 

•    Metaboolne kodu näitab, kuidas toiduga seotud ainevahetusprotsessid on seotud igapäevaste koduste ruumide ja tegevustega.
Osalejad: Andrés Jaque (Office for Political Innovation, Hispaania/ USA), Hayley Eber ja Mae-Ling Lokko (Cooper Union, Lõuna-Aafrika/USA, Ghana), Alexandre Dubor ja Cristian Rizzuti (IAAC, Hispaania/Prantsusmaa/ Itaalia), Caroline O’Donnell (CODA, USA), Mitchell Joachim (Terreform One, USA), Allison Dring (Made of Air, Saksamaa),Sille Pihlak ja Siim Tuksam (Part, Eesti);

•    Kivist Mullani esitleb söödavate, taaskasutatud, hästi toimivate ja kompostitavate hoonete mudelite prototüüpide ja hooneosade kollektsiooni.
Osalejad: Lola Ben Alon, Sharon Yavo Ayalon (USA/Iisrael), Iason ja Evangelos Pantazis (Topotheke, Kreeka), Andreas Theodoridis ja Christina Ciardullo  (Kreeka/USA), Claudia Pasquero and Marco Poletto (ecoLogicStudio, UK/ Itaalia), Annika Kaldoja ja Kärt Ojavee (Studio Aine, Eesti), Siim Karro, Karl Pärtel ja Erki Nagla (Myceen, Eesti), Chiara Farinea, (IAAC, AAG, Creative Food Cycles, Hispaania/ Itaalia);

•    Toit ja geopoliitika tegeleb suuremahuliste territooriumide ja massimigratsiooni teemaga läbi kaartide, jooniste, filmide. Lisaks visualiseerib toidu hankimise teekonda keerulistes keskkonnatingimustes ja konfliktipiirkondades.
Osalejad: Philip Maughan(UK, Saksamaa) ja Andrea Provenzano (Itaalia/Norra), Damiano Cerrone, Jesús López Baeza, Kristi Grišakov, Panu Lehtovuori (SPIN Unit, Eesti/Soome), Mason White, Lola Sheppard (Lateral Office, Kanada), Robert Charles Johnson (Fatconomy, UK), Rania Ghosn and El Hadi Jazairy (Design Earth, USA/ Liibanon/ Alžeeria), Anastasios Telios, Despoina Zavraka, Dimitrios Chatzinikolis, Georgios Grigoriadis (Kreeka);

•    Arhitektuuri ja toidusüsteemide arheoloogia esitleb radikaalseid ja spekulatiivseid projekte, mida arhitektid ja kunstnikud on visioneerinud läbi 20. sajandi. Sektsioon on kureeritud Lydia Kallipoliti poolt koos Sonia Ralstoni ja Sanjana Lahiriga;

•    Tuleviku toit eksponeerib kokaraamatuid aga ka tulevikuvisioone ja manifeste. See osa näitusest illustreerib, kuidas arhitektuur võib pakkuda lahendusi üha urbaniseeruvas ajas, kus inimesed ja nende toiduallikad üksteisest järjest võõranduvad.