Menüü

Näitus

Kuraatorinäitus “SÖÖDAV”

08.09–20.11.2022

Eesti Arhitektuurimuuseum

Kuraatorid Lydia Kallipoliti ja Areti Markopoulou soovivad näitusega SÖÖDAV kutsuda vaatajad mõtlema, kuidas saab kasutada looduses toimuvaid ainevahetusprotsesse arhitektuuris. Peamine eesmärk on seniste toidusüsteemide ümberkujundamine läbi arhitektuursete muutuste.

Valitud projektid uurivad suguluse, liikidevaheliste liitude, ringmajanduse ja lokaliseerimise põhimõtteid. Alates uutest aretustavadest, toidujäätmete kasvatamisest kuni sünteetilise kasvu ja kahanemiseni, on SÖÖDAV eesmärk luua uusi nägemusi ja tõstatada kriitilisi küsimusi rituaalide, tavade ja arhitektuuride kohta, mis võivad tekkida toidu tootmise, tarbimise, jaotamise ja lagunemise võrgustikest.

Kuraatornäitus “Söödav” toob kokku maailmatasemel disainerid ja arhitektid, kelle teosed on jaotatud viite temaatilisse blokki: 

•    Metaboolne kodu näitab, kuidas toiduga seotud ainevahetusprotsessid on seotud igapäevaste koduste ruumide ja tegevustega.
Osalejad: Andrés Jaque (Office for Political Innovation, Hispaania/ USA), Hayley Eber ja Mae-Ling Lokko (Cooper Union, Lõuna-Aafrika/USA, Ghana), Alexandre Dubor ja Cristian Rizzuti (IAAC, Hispaania/Prantsusmaa/ Itaalia), Caroline O’Donnell (CODA, USA), Mitchell Joachim (Terreform One, USA), Allison Dring (Made of Air, Saksamaa),Sille Pihlak ja Siim Tuksam (Part, Eesti);

•    Kivist Mullani esitleb söödavate, taaskasutatud, hästi toimivate ja kompostitavate hoonete mudelite prototüüpide ja hooneosade kollektsiooni.
Osalejad: Lola Ben Alon, Sharon Yavo Ayalon (USA/Iisrael), Iason ja Evangelos Pantazis (Topotheke, Kreeka), Andreas Theodoridis ja Christina Ciardullo  (Kreeka/USA), Claudia Pasquero and Marco Poletto (ecoLogicStudio, UK/ Itaalia), Annika Kaldoja ja Kärt Ojavee (Studio Aine, Eesti), Siim Karro, Karl Pärtel ja Erki Nagla (Myceen, Eesti), Chiara Farinea, (IAAC, AAG, Creative Food Cycles, Hispaania/ Itaalia);

•    Toit ja geopoliitika tegeleb suuremahuliste territooriumide ja massimigratsiooni teemaga läbi kaartide, jooniste, filmide. Lisaks visualiseerib toidu hankimise teekonda keerulistes keskkonnatingimustes ja konfliktipiirkondades.
Osalejad: Philip Maughan (UK, Saksamaa) ja Andrea Provenzano (Itaalia/Norra), Damiano Cerrone, Jesús López Baeza, Kristi Grišakov, Panu Lehtovuori (SPIN Unit, Eesti/Soome), Mason White, Lola Sheppard (Lateral Office, Kanada), Robert Charles Johnson (Fatconomy, UK), Rania Ghosn and El Hadi Jazairy (Design Earth, USA/ Liibanon/ Alžeeria), Anastasios Telios, Despoina Zavraka, Dimitrios Chatzinikolis, Georgios Grigoriadis (Kreeka).

•    Arhitektuuri ja toidusüsteemide arheoloogia esitleb radikaalseid ja spekulatiivseid projekte, mida arhitektid ja kunstnikud on visioneerinud läbi 20. sajandi. Sektsioon on kureeritud Lydia Kallipoliti poolt koos Sonia Ralstoni ja Sanjana Lahiriga;

•    Tuleviku toit eksponeerib kokaraamatuid aga ka tulevikuvisioone ja manifeste. See osa näitusest illustreerib, kuidas arhitektuur võib pakkuda lahendusi üha urbaniseeruvas ajas, kus inimesed ja nende toiduallikad üksteisest järjest võõranduvad.
Osalejad: Galo Canizares and Stephanie Sang Delgado, office ca/Kean University; John Doyle and Graham Crist, RMIT Architecture & Urban Design; Panos Dragonas, Πανεπιστήμιο Πατρών University of Patras; Joseph Michael Godlewski, Syracuse University; Ariane Harrison, Cathryn Dwyre, Wei Lin, Elliott Maltby, Humna Naveed, Nancy Smith, Inclusive Ecologies, Pratt Institute; Ferda Kolatan, University of Pennsylvania; Korina Filoxenidou and Katerina Kotzia, University of Ioannina – Fine Art and Art Sciences Department ΠΤΕΤ; Leire Asensio-Villoria and David Mah, MSD – Melbourne School of Design; Polyxeni Mantzou, Democritus Democritus University of Thrace (DUTH), Greece, AVLab Department of Architectural Engineering; Ian Nazareth and Xin Fang, RMIT; Carlo Ratti, MIT Senseable City Lab; Mosè Ricci, University of Trento ᴿᴾ with Politecnica University of March and Mediterranean University of Reggio Calabria; Antonio Scarponi, Zurich University of the Arts; Michael Young & Kutan Ayata, Young and Ayata; Erin Besler, Princeton University; Laia Celma, Penn State University; Alfredo Brillembourg, University of Bergen/Urban Think Tank; Sky Lo Tian and Liu Ruiling, Harbin Institute of Technology (哈尔滨工业大学) (ShenZhen); Karli Luik, Johan Tali, and Harri Kaplan, Molumba; Philip F. Yuan, Tongji University; Dimitris Kontaxakis, Dimitris Gourdoukis, and Giorgos Dimopoulos, MBA Aristotle University of Thessaloniki; Vicente Guallart and Alex Hadley, IAAC > Institute for Advanced Architecture of Catalonia, Valldaura Labs; Winy Maas, Delft University of Technology/The Why Factory; Mireia Luzárraga and Alejandro Muiño, TAKK; Ana Miljacki, Massachusetts Institute of Technology (MIT); Edgar Gonzalez and David Jeffrey Goodman, IE School of Architecture & Design; David Eugin Moon, Columbia University GSAPP; Alicia Lazzaroni and Antonio Bernacchi, Aarhus School of Architecture; Hadin Charbel and Déborah López, UCL, Bartlett School of Architecture UCL; Sophia Vyzoviti, University of Thessaly; Wendy W. Fok, University of Southern California; Kathy Velikov and Geoffrey Thun, University of Michigan; Claudia Pasquero, Synthetic Landscape Lab, Innsbruck University; Alexandros Tsamis, Center for Architecture Science and Ecology, Rensselaer Polytechnic Institute; Daisy Ames, The Cooper Union/Studio Ames; Enric Ruiz Geli and Aaron Betsky, Virginia Tech; Josep Ferrando, Joe Morris, Elly Ward, Ricardo Devesa, and Marco Mosca, School of Architecture of La Salle (ETSALS), Ramon Llull University; Tom Verebes and Marcella Del Signore, New York Institute of Technology; Jörg Schröder, Leibniz Universität Hannover; Dana Cupkova, Carnegie Mellon; Anna Puijaner, MAIO/Columbia University GSAPP; Laura Narvaez, Andy Bow, Bruno Moser (F+P) and Mathilde Marengo (IAAC), IAAC Advanced Architecture Group + Fosters and Partners; Behnaz Farahi and Laure Michelon, California State University Long Beach, (CSULB) and University of California Los Angeles (UCLA); Cathryn Dwyre and Chris Perry, Rensselaer Polytechnic Institute; Florencia Pita, Florencia Pita & Co; Jimenez Lai, Bureau Spectacular; Manuel Gausa, UNIGE; Anna Dyson, Yale Centre for Ecosystems and Architecture; Javier Peña Galiano, University of Alicante.